Flygvaruhuset


» Krama någon i dag och vårda dina relationer! «


Camilla och Lukón

Camilla och Lukón

”Min lillasyster Pia hade åkt som utbytesstudent till Holland och organisationen som samordnar utbytesstudenter hade då frågat min familj, om vi själva kunde ta emot en student i sitt hem. Det ville vi gärna göra och Siebrand från Holland kom för att bo med oss och han trivdes bra, även om hans bästa vän, Lukón, hade problem.

Lukón var äldre än Siebrands 21 år och studerade på samma universitet som Siebrand, de bägge två kom snabbt att bli goda vänner och han följde ofta med Siebrand hem till oss i familjen Ferretti, som var hans värdfamilj.

”Vi tyckte väldigt mycket om honom, han var lätt att prata med, rolig och väldigt känslosam” men det förstod inte hans värdfamilj som tyckte att han festade för mycket och klagade till organisationen, Lukón fick ettultimatum: ”Hitta en familj eller åk hem”. Lukón tog det hela mycket hårt och funderade länge och mycket på att åka hem. Vår familj pratade igenom det med Lukóns familjen och beslöt att vi skulle erbjuda honom att bo hos oss. Han blev överlycklig och började dela rum med Siebrand, många gånger kom de ner till matsalsbordet och var så arga på varandra att de inte ville prata med vare sig varandra eller med någon annan, men så är det ju när man är bröder.

”Vi blev som tvillingar”

Jag och Lukón kom att bli som tvillingar, vi hade samma humor och med tiden så kom vi närmare och närmare varandra, det var sällan man såg mig utan Lukón. Lukón blev kär, inte i mig, det vore ju konstigt, för vi var ju som syskon, utan i min motsvarighet – min bästa vän Fran.

Tiden gick och de skulle snart bli dags för Lukón att åka hem. Jag tyckte det kändes tungt, Lukón pratade nu nästan felfri spanska och hade nästan blivit chilenare. Fast det är klart, lite annorlunda var han ju, vi har borta skulle ju aldrig kunna tänka oss att äta en känguru medan de för honom var världsmat. Han lärde mig mycket, och jag honom tror jag.

Det är en väldigt stor skillnad på chilenska män och ”utlänningar”, de utifrån är mycket mer självsäkra, och självständiga, vet vad de vill och försöker vara lyckliga. Här är det mer samma tänk hela tiden, det finns ett rätt och ett fel, det rätta är att studera, ta hand om sin familj tills man får en egen, sedan ta hand om bägge familjerna, uppfostra och ta hand om sina barn och se till att de går på universitet, att de får familjer och så går det runt. Det är sa att säga meningen med livet, fyller man 40 och är utan detta har man gjort något fel på vägen. Lukón tänkte inte så, och inte jag heller nu, jag vet inte hur det hade varit om han inte hade kommit hit, men jag tror nog att jag hade tänkt och varit annorlunda.

Har fortfarande kontakten

Nar han åkte var det otroligt tungt, vi grät hela familjen, han hade kommit så nära att jag inte ville att han skulle åka. Men nu har det gått ett år och vi pratas fortfarande vid på skype en gång i månaden, skriver till varandra på facebook och så, jag håller mig uppdaterad på hans liv och han på mitt. Han jobbar för att tjäna pengar för att åka hit och en dag ska jag åka och hälsa på honom i Australien, får se om jag äter känguru då.

// Camilla Ferretti”

Fotnot:
Victoria Heiman har gjort intervju med Camilla Ferretti och skrivit artikeln, för att fler ska kunna få chansen att våda sina relationer i vardagen.

Ovanstående inlägg publicerades 2011-11-25 klockan 07:58. Visste du att med positiva förebilder blir världen lite bättre med små, enkla medel?

Presentkorttorget
Dagens grattis
.
Krama Mig tipsar
Tips
Visste du att Krama Mig har över 500 kärleksdikter på svenska och engelska? Hitta din favorit till att ge till din partner och vän!
Bra för alla relationer
  • När du ska ha födelsedagsfest, bröllop eller annat jubileum finns kärleksfulla standupkomiker som bidrar med glädje!

Krama Mig tipsar
Tänkvärt på Twitter