Flygvaruhuset


» Krama någon i dag och vårda dina relationer! «Andreas Skoog berättar om en stor designer och hans betydelse för modevärlden:

När jag tittar på Giorgio Armanis kostymer känns det som att Armani är en designer som har hittat nyckeln till elegans. Det handlar inte om att hänga på sig massa smycken, att välja de djärvaste snitten för att utmana eller att sticka ut med udda materialval.

Armanis kostymer är enkla, avskalade och uppfyller alla krav på elegans. Faktum är att han själv lär ha sagt att ”when I think about elegance, I think of how one achieves it only by silencing loud trends.” Det tror jag är lite av kärnan i elegans. Riktig elegans är inte att slaviskt följa dessa högljudda trender, ofta är det snarare ett konservativt begrepp.

Karriären började som fönsterskyltare
Giorgio Armani

Giorgio Armani
Bild: vogue.fr


Giorgio Armani inledde sin modekarriär som fönsterskyltare på varuhuset la Rinasciente i Milano, och medan han jobbade där blev han upptäckt och erbjuden arbete som designer. 1975 startade han företaget Armani, och sedan dess har det minst sagt gått framåt. Denne modeskapare som har lyckats skrapa ihop en personlig förmögenhet på 5,3 miljarder dollar, har gjort sig känd för sina välskräddade men avskalade herrkostymer i 1930-talsanda. Hans kostymer har länge hållit sig till en och samma grundsilhuett, och det har sin förklaring i att Armanis kollektioner skiljer sig mycket lite från år till år. Giorgio hittade en ultimat grundform, och den bygger man fortfarande på. Det enkla och eleganta snittet har blivit ikoniskt i sig självt.

Det faktum att Armanis kollektioner inte skiljer sig särskilt mycket från varandra är bara ett bevis på att han har hittat framgångsreceptet för elegans, och när man har en i stort sett fulländad kostym så behövs inga stora ändringar. Armanis kostymer är tidlösa och så nära fulländade det går att komma. Armani är en entreprenör som studerade medicin och fotografi innan han genomförde militärtjänstgöring. Under tjänstgöringen fick han bland annat vara i ett militärsjukhus, och den upplevelsen fick honom att inse att läkaryrket inte var något för honom. Samtidigt som Armani jobbade för Nino Cerutti som upptäckte honom på la Rinasciente frilansade han som designer och kunde ha uppemot tio uppdragsgivare på en gång.

Många bollar i luften


Trots att Giorgio Armani drev ett modeföretag så verkar han aldrig ha kunnat låta bli att ha massor av sidoprojekt. Han har tagit fram parfymer, öppnat caféer och restauranger. Inte nog med det, han har även skapat Armani/Casa som designar möbler, han har designat en mobiltelefon åt Samsung och mycket mer. Något som också är värt att sätta på Armanis meritlista är att han har klätt ett antal skådespelare och andra berömdheter, både i filmer och till festliga tillfällen, framför allt Oscarsgalan. Han har bland annat designat kläderna till filmen American Gigolo från 1980 och Christian Bales karaktär Bruce Waynes kostymer i filmen Batman – The Dark Knight. Och är det någon filmkaraktär som är välklädd och rör sig med maximal elegans, vem är det om inte Bruce Wayne?

>>> För dig som är modeintresserad – www.ellos.se! <<<

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ovanstående inlägg publicerades 2014-03-04 klockan 06:42. Visste du att med positiva förebilder blir världen lite bättre med små, enkla medel?

Presentkorttorget
Dagens grattis
.
Krama Mig tipsar
Tips
Visste du att Krama Mig har över 500 kärleksdikter på svenska och engelska? Hitta din favorit till att ge till din partner och vän!
Bra för alla relationer
  • När du ska ha födelsedagsfest, bröllop eller annat jubileum finns kärleksfulla standupkomiker som bidrar med glädje!

Krama Mig tipsar
Tänkvärt på Twitter