Flygvaruhuset


» Krama någon i dag och vårda dina relationer! «


Hemförsäkringar för alla
En grundläggande hemförsäkring för alla kan vara verklighet i Sverige år 2023!
Om politiker, försäkringsbolag, bostadsbolag och vi individer tillsammans verkar för att det finns en hemförsäkring som alla omfattas av, så finns det goda förutsättningar för att detta kan skapa en trygghet för både individer och samhället.

Vad är en hemförsäkring?

En hemförsäkring är en försäkring som ger dig ett skydd vid olika händelser om det skulle hända dig någonting. Det kan vara att grannen ovanför får en vattenläcka som skapar läckage i din lägenhet, du får inbrott eller att en brand uppstår i ditt hem. Det finns många olika villkor hos försäkringsbolagen, men de flesta försäkringsbolag ger dig ett bra skydd vid olika händelser som drabbar dig vid olika skador.

Varför grundläggande hemförsäkring?

Drygt 300 000 personer saknar hemförsäkring i Sverige, vilket motsvarar ungefär andelen invånare i Malmö kommun. Det innebär att väldigt många utsätter sig för en stor ekonomisk risk i den händelse att någonting händer i ens boende. Tänk dig att det uppstår en brand och du står där utan varken en hemförsäkring eller hem – då får kommunen hjälpa dig med ett akutboende (vilket ger skattebetalarna en ekonomisk kostnad) och att du mister mycket av det som du köpt till ditt boende. Detta innebär att du får betala dubbelt upp i samband med att du köper nya, motsvarande saker. Om det finns en grundläggande hemförsäkring, som administreras av staten, får du viss ersättning för att skapa en ny grund för ett tryggt boende för dig och dem som hemförsäkringen omfattar.

Blir det inte dyrt med en grundläggande hemförsäkring?

En grundläggande hemförsäkring ska egentligen inte vara ett alternativ till en traditionell hemförsäkring, utan mer som ett skydd för dem som inte har en försäkring i dag. En grundläggande hemförsäkring ska ge grundläggande hjälp till en högre kostnad för konsumenten i förhållande till om konsumenten aktivt väljer ett försäkringsbolag. Väljer konsumenten försäkringsbolag aktivt så sjunker kostnaden för konsumenten samt att villkoren blir bättre. Den grundläggande hemförsäkringen och administrationen blir ingen direkt förlust för staten, utan administrationen för denna försäkringslösning står på sina egna ben enligt vissa beräkningar.

Personligt ansvar och valfrihet

För de allra flesta, 95 % av Sveriges befolkning, kommer en grundläggande hemförsäkring inte påverkas på något sätt, eftersom man aktivt valt (eller omfattas av) en hemförsäkring hos ett försäkringsbolag. Det är först när du väljer att inte välja försäkringsbolag eller inte har en hemförsäkring som detta påverkar dig, då du omfattas av den grundläggande hemförsäkringen och betalar premier till denna. Det ger dig valfrihet att välja om vad du vill omfattas av och hur det ser ut för dig, utifrån ditt eget leverne. Du har alltid ett personligt ansvar och valfrihet för ditt liv, men att du har en grundläggande trygghet i ditt boende oavsett om du väljer eller inte väljer.


Läs hela rapporten ”Hemförsäkringar för alla
och du är alltid välkommen att ta kontakt om du har några frågor eller funderingar kring rapporten och tillvägagångssätten.


2013-05-20 Marcus Arvesjö, Krama Mig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ovanstående inlägg publicerades 2013-05-20 klockan 12:10. Visste du att med positiva förebilder blir världen lite bättre med små, enkla medel?

Presentkorttorget
Dagens grattis
.
Krama Mig tipsar
Tips
Visste du att Krama Mig har över 500 kärleksdikter på svenska och engelska? Hitta din favorit till att ge till din partner och vän!
Bra för alla relationer
  • När du ska ha födelsedagsfest, bröllop eller annat jubileum finns kärleksfulla standupkomiker som bidrar med glädje!

Krama Mig tipsar
Tänkvärt på Twitter