Tur i kärlek och spel?
Med Sveriges nyaste casinon kan du få tur i både kärlek och spel!

Med freespin kan du testa att spela för nöjes skull.

» Krama någon i dag och vårda dina relationer! «Svenska Akademin meddelade nyligen att de skulle lägga till ordet hen i den officiella ordboken som ges ut av Svenska Akademin. Hen är ett pronomen som kan användas om du inte vet vilket kön som byggarbetaren, order sjuksköterskan eller fotbollsspelaren har eller när det inte har någon betydelse att belysa könet för att nå fram med sin åsikt eller budskap.


För vissa drivande, inom bland annat politiken,
är och har det varit viktigt att få till stånd ett pronomen som hen som är könsneutralt, vilket också återspeglas i andra språk, för att kunna driva sakfrågor för att skapa ett jämställt och jämlikt samhälle. Språket i sig har en makt att skapa förutsättningar för att nå en jämställdhet och jämlikhet i frågor på bland andra arbetsmarknaden, den strukturella makten kring våld i nära relationer och i hemmet. Det kan ofta ses som, vid misshandelsärenden, att det är kvinnan som blivit misshandlad och att hennes version är den version som ligger till grund och mannen får visa sin oskuld i stället för att beakta den lagstiftning som finns i Sverige om att en är oskyldig fram till dess en är skyldig. Att använda könsneutrala pronomen som hen kan därmed medverka till att en struktur om att båda parterna i en kärleksrelation kan vara offer eller skyldiga fram till dess att det tydliggörs om vem som gjort vad. För det kan vara viktigare att diskutera vad som hänt i stället för att belysa könet i sig.


Det är jättebra att pojkar och män som vill visa
att de är män vågar visa sin manlighet och att flickor och kvinnor som vill visa att de är kvinnor vågar visa sin kvinnlighet. Det är jättebra att samhället ger möjlighet till individerna att våga vara den de vill vara och ge möjlighet att vara någonting annat, likt Tyskland som i december 2013 införde ett tredje kön för dem som inte vill eller kan vara män eller kvinnor, enligt den sociala norm som finns överlag.


För den som blir upprörd för att fler än två pronomen finns
bör kanske fundera på varför den blir upprörd för detta. Finns det någonting att bli upprörd för att individer vill benämnas för någonting annat än han eller hon? Finns det något fördomsfullt i sig hos den som blir upprörd som gör att upprördheten framträder så kraftigt när a och o byts till e mellan h och n? För den som inte blir upprörd är det bara att gratulera – det finns annat att lägga ner sin energi på som kan vara mer värdefullt att lägga ner sin tid på – som hur vi tillsammans kan skapa trygghet för alla oavsett vilket kön vi har och vill ha och hur vi kan slå hål på samhällets fördomar och ageranden i olika sammanhang. Och grattis till Svenska Akademin som kan ha tagit efter Kung Carl XVI´s motto: ”För folket. I tiden”!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ovanstående inlägg publicerades 2014-08-09 klockan 15:15. Visste du att med positiva förebilder blir världen lite bättre med små, enkla medel?

Presentkorttorget
Dagens grattis
.
Krama Mig tipsar
Tips
Visste du att Krama Mig har över 500 kärleksdikter på svenska och engelska? Hitta din favorit till att ge till din partner och vän!
Bra för alla relationer
  • När du ska ha födelsedagsfest, bröllop eller annat jubileum finns kärleksfulla standupkomiker som bidrar med glädje!

Krama Mig tipsar

Tänkvärt på Twitter