Flygvaruhuset


» Krama någon i dag och vårda dina relationer! «


Ideellt arbete ska vara ett ömsesidigt givande och tagande som skapar mervärde för alla parter – frågan är hur Peace & Love-festivalen ser på sina volontärer?


Att arbeta gratis
(av olika skäl) är något som är helt okej i enlighet med den arbetsrättsliga lagstiftningen i Sverige. Behovet av ideella krafter är stort inom olika genrer, som exempelvis välgörenhetsorganisationer som har andra värdegrunder än att gå med vinst. Som privatperson har du möjlighet att ingå i princip vilka avtal som helst – att ha likvärdiga krav på ideella krafter som på anställda kan dock vara orimligt, eftersom du som volontär inte begär ekonomisk ersättning av organisationen och avtalet då inte kan anses som arbetsrättsligt avtal.

Kärlek på Peace & Love-festivalen?

Kärlek på Peace & Love-festivalen? Fotograf: Malin Sydne


Peace & Love-festivalen skrev
på sin officiella blogg att de behöver ett sjukintyg om du som volontär inte kan arbeta ditt bokade pass och att de fakturerar volontärer på upp till 5000 kr, om volontärerna inte infinner sig på sina pass. De ställer också krav på att arbeta upp till 12 timmar/pass och totalt 30 eller 60 timmar.


Det är fullt förståeligt
att man är beroende av ideella krafter och dess insatser, men att kräva ekonomisk kompensation av människor som ställer upp gratis är orimligt – detta när man som organisatör ofta friskriver sig från indirekta förluster gentemot leverantörer etc.


Är det bara Peace & Love-festivalen
som har orimliga krav på sina volontärer eller finns det flera festivaler och organisationer som ställer orimliga krav på sina ideella krafter? Det ska finnas värme och omtanke om varandra, även på en freds- och kärleksfestival – skapa en human människosyn på festivalen och ändra och förbättra  era överenskommelser med volontärer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ovanstående inlägg publicerades 2012-06-29 klockan 14:54. Visste du att med positiva förebilder blir världen lite bättre med små, enkla medel?

Presentkorttorget
Dagens grattis
.
Krama Mig tipsar
Tips
Visste du att Krama Mig har över 500 kärleksdikter på svenska och engelska? Hitta din favorit till att ge till din partner och vän!
Bra för alla relationer
  • När du ska ha födelsedagsfest, bröllop eller annat jubileum finns kärleksfulla standupkomiker som bidrar med glädje!

Krama Mig tipsar
Tänkvärt på Twitter