Flygvaruhuset


» Krama någon i dag och vårda dina relationer! «


Vad får vi kalla varandra idag? Jag börjar iallafall bli förvirrad. Snart ska allt och alla benämnas med något opersonligt och helt neutralt så att ingen kan ta illa upp.


Missförstå mig inte,
jag tycker det är jätteviktigt att arbeta för jämlikhet och allas lika värde, men riskerar inte denna rädsla för att förnärma någon till att vi gör raka motsatsen?


Det må så vara
att det finns brister i svenska språket och att vi saknar ett könsneutralt ord som Hen.. Fast är det något fel på ordet människa? Eller person? Det är ju inget FULT med att vara man eller kvinna. För mig är det en så stor del av min identitet att vara kvinna och jag skulle känna mig förminskad som person av att kallas Hen. Så kan jag tänka mig att någon som inte känner sig hemma i könsuppdelningen man/kvinna kan känna av att kallas just man eller kvinna och HÄR finns behovet. Däremot bör vi inte helt släta ut gränserna mellan de olikheter som finns. Vi ÄR olika och det är väl en jäkla tur?


Invandrare?
Någon som tar illa upp av ordet? Är det stötande? Det är väl inte mer stötande än svensk? Invandrare är ett ord som beskriver just exakt vad man menar. Någon som invandrat. När man hysteriskt tävlar i politisk korrekthet kommer nya ord som utlandsfödd upp på tapeten och blir populära, främst i partiledardebatter. Varför är man så rädd för ord? När man håller på såhär bidrar ju det till att öka på hysterin och ord som tidigare inte varit laddade blir plötsligt det. Vad kommer härnäst? Isverigefödd? När vi ändå håller på kan vi ju göra ordet ”svensk” synonymt med sverigedemokrat och alla vi som vill ta avstånd kallar oss isverigefödd?


Ska vi ”ge bort”
delar av språket till den lilla del av befolkningen som använder dem med negativ underton? Då gör vi ju själva ett skällsord av helt vanliga ord. Denna lilla grupp av mindre tänkande människor som använder ord som invandrare som skällsord vinner ju mark då.


Vad jag menar
är att vi måste sluta vara så hysteriskt rädda för att förnärma någon att vi istället börjar tassa på tå kring vissa grupper av människor och särbehandla dem som om de vore svagare eller känsligare än oss själva. Är inte det mer förolämpande?

Kristin Baluch

Kristin Baluch


Behandla människor som människor
och strunta i vad det står på etiketten. Man behöver inte alltid vara så förbannat politiskt korrekt, och om man nu av okunskap skulle råka såra någon vet jag ett jättebra ord (som ännu inte blivit fult att använda) : Förlåt.


Behandla alla människor med respekt
oavsett vilken ”kategori” de tillhör så kommer de som inte gör det inte att kunna smyga med bakom den stora massans rädslor.


/Kristin Baluch, fristående krönikör

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ovanstående inlägg publicerades 2012-11-11 klockan 11:34. Visste du att med positiva förebilder blir världen lite bättre med små, enkla medel?

Presentkorttorget
Dagens grattis
.
Krama Mig tipsar
Tips
Visste du att Krama Mig har över 500 kärleksdikter på svenska och engelska? Hitta din favorit till att ge till din partner och vän!
Bra för alla relationer
  • När du ska ha födelsedagsfest, bröllop eller annat jubileum finns kärleksfulla standupkomiker som bidrar med glädje!

Krama Mig tipsar
Tänkvärt på Twitter