Tur i kärlek och spel?
Med Sveriges nyaste casinon kan du få tur i både kärlek och spel!

Med freespin kan du testa att spela för nöjes skull.

» Krama någon i dag och vårda dina relationer! «


Det fanns en tid då internet inte fanns, what is ed då mobilen inte fanns, buy då chattande , purchase mail och sms var okända begrepp, åtminstone i den mening vi avser idag med orden. Idag är de en del av vardagen både på arbetsplatser, i våra privatliv och i samhället i stort.

IT kommunikation har minst sagt exploderat och idag möter vi inte den vi ”pratar” med öga mot öga i samma omfattning som tidigare generationer och vi hör inte varandras röster, i tonfall, läser inte av varandras kroppsspråk när vi kommunicerar och vi ser inte hur våra ord tas emot av mottagaren. När vi tryckt på knappen ”skicka”, vi ser inte responsen hos mottagaren.

I kommunikation mellan människor är röst, kroppsspråk och hur uppfattar varandra visuellt, auditativt och känslomässigt viktigt, antagligen viktigast för att undvika missförstånd och få vårt budskap rätt uppfattat.

Samma mening, samma svarta bokstäver på en vit botten, i ett mail eller sms kan betonas på helt olika sätt och få helt olika innebörd. En ledsen röst, en stressad röst, en aggressiv röst, en dominerade röst eller en bedjande röst låter helt olika när den uttalar en mening. I ett mail är det också svårt att läsa in ironi och sarkasm. Den orolige mottagaren läser in ironi och sarkasm även där det inte finns. En mottagare av ett mail irriterar sig över formuleringen i ett mail, misstror avsändaren och vågar – kanske av konflikträdsla – inte ta telefonluren och reda ut problemen. Problem som kanske inte ens fanns annat än i mottagarens fantasi.

Att tolka varandra på ett bra sätt kräver att vi känner varandra och att känna varandra och varandras avsikter, det gör vi allra bäst när vi träffas och kan läsa av varandra.

Barn som växer upp idag växer in i ett historiskt helt nytt sätt att kommunicera som innehåller många fallgropar och faror. Några tidigare generationer som kan vägleda finns inte, barn och ungdomar ligger före vuxenvärlden och tidigare generationer sitter inte ens i baksätet – de är avhängda.

Det här innebär också i arbetslivets utnyttjande av IT tolkningsmissförstånd som inte reds ut, affärer som missas och samarbeten som försämras.

Den nya kommunikationen är här för att stanna och gör stor nytta, men de psykosociala konsekvenserna för människors relationer med varandra måste vi varit beredda på och lära oss att hantera.

Hur lätt är det inte i ett upprört tillstånd att trycka iväg ett kort mail till en ovetande mottagare utan möjlighet att ångra sig efteråt och som får förfärliga långsiktiga och helt onödiga konsekvenser.

Det här är något för skolor att ta tag i – tidigt, redan nu. Att lära barn om kommunikation, relationer och kroppsspråk är ännu viktigare idag, då vi alltmer möter varandra via mobiler och data skärmar. Det förekommer mobbing och kränkningar på nätet, vilket är en väckarklocka. Att kränka är naturligtvis lättare när man inte träffar varandra och umgås på riktigt.

Barn har heller inte utvecklat språkets alla nyanser, vilket gör det ännu lättare att bli fel när man använder IT som sätt att ”prata” med varandra.

Rick GisslénSmilisar av olika typer kan visserligen användas, men de kan inte på något sätt ersätta de positiva konsekvenserna av verkliga möten mellan människor.

Så visst behöver vi träffa varandra! På riktigt!

Rick Gisslén, fristående krönikör

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ovanstående inlägg publicerades 2012-04-29 klockan 14:26. Visste du att med positiva förebilder blir världen lite bättre med små, enkla medel?

Presentkorttorget
Dagens grattis
.
Krama Mig tipsar
Tips
Visste du att Krama Mig har över 500 kärleksdikter på svenska och engelska? Hitta din favorit till att ge till din partner och vän!
Bra för alla relationer
  • När du ska ha födelsedagsfest, bröllop eller annat jubileum finns kärleksfulla standupkomiker som bidrar med glädje!

Krama Mig tipsar

Tänkvärt på Twitter