Flygvaruhuset


» Krama någon i dag och vårda dina relationer! «


När jag berättar för människor jag möter att jag har en pojkvän som kommer från Iran får jag oftast två olika reaktioner. Den ena är ”oj jaha, jag hoppas han är snäll mot dig och inte slår dig”. Den andra är ”jaja okej, men han är säkert bra och han ser säkert yngre ut”. Båda reaktionerna gör mig väldigt irriterad och indirekt påhoppad. Att man talar utan fakta, att man antar något baserat på en persons härkomst eller att man väljer att överdriva hela situationen för att vara mig till lags.

Någon gång hade det varit skönt med en reaktion utan baktankar, någon som ärligt reagerar med ett ”okej vad kul”. Jag är fortfarande i den åldern då jag bryr mig mycket om vad andra tycker och tänker om mig, och resultatet av det blir att jag oftast får försvara och försköna mitt val. Att träffa någon från en annan religion har väl blivit mer accepterat idag, men att träffa någon med muslimsk bakgrund anses fortfarande vara farligt för den ”svenska” kvinnan.

Jag har lärt mig otroligt mycket. Min pojkvän har fått mig att acceptera min pappas bakgrund och intressera mig mer för den. Jag har lärt mig att även fast vi kommer från olika religioner och bakgrund så är grundvärderingarna densamma. Anledningen att vi svenskar oftast skyr islam är att de enda muslimer som får uppmärksamhet i media, är fundamentalister, terrorister, avrättningar på löpande band, krigen i Mellanöstern, och framför allt hedersrelaterade brott.

Att vara i en relation är en konst bara det, men om man då samtidigt har två olika historier bakom sig kan det ibland vara svårare. Det kan vara svårt att förstå vissa tankar och handlingar, om man ger det tid och utrymme så kan det gå väldigt bra. Det har jag gjort, jag har förvånats av mycket, jag har blivit förbannad över ageranden och uttryck. Till min fördel är vi i grund och botten är två fria själar, och på så sätt får vi det att fungera väldigt bra. Efter att vi lärt oss varandras historia så är det lättare att relatera känslor och reaktioner som dyker upp titt som tätt.

Min pappa sa en gång: ”Om man vill lära känna en person ordentligt krävs det att man kan dennes historia”, och det tycker jag stämmer mycket bra. För jag vet att om folk känner mig och känner till min bakgrund, kommer de aldrig fråga mig frågor som: Behandlar han dig bra? Är han trogen? Får du göra vad du vill? Då kommer de se två förälskade människor istället för att se en invandrare med en ung tjej.

Vi måste lära oss acceptera alla sorters relationer, och vi måste gå ut med en vision om att varje förhållande är bra. Det är först när vi ser olyckliga själar, våldsamhet både psykiskt och fysiskt som vi kan börja reagera, och då ska vi reagera. Vi måste acceptera att vi lever i år 2009 och att samhällets normer och regler börjar avta. Förhållanden ser inte likadana ut som de gjorde för några decennier sedan, par med max 4 års ålderskillnad är inte det ultimata längre. Mamma, pappa, barn byts mer och mer ut till Mamma, mamma barn eller pappa, pappa, barn, barn. En svensk kvinna kan hitta kärleken i en irakisk man, en svensk man kan hitta kärleken i en etiopisk kvinna.

Jag är glad att jag gjort ett val och jag står för det. Jag hade kunnat avsluta det direkt för att jag inte gjort som alla andra, hittat en svensk jämnårig snubbe och varit en i samhällets mängd. Jag vägrar gå på det, vägrar fall för grupptrycket, vägra du också. Gå din egen väg, våga möta en ny spännande kultur och våga lära känna mannen/kvinnan som bär på den.

Samina

© 2009-03-29

Ovanstående inlägg publicerades 2011-11-22 klockan 12:20. Visste du att med positiva förebilder blir världen lite bättre med små, enkla medel?

Presentkorttorget
Dagens grattis
.
Krama Mig tipsar
Tips
Visste du att Krama Mig har över 500 kärleksdikter på svenska och engelska? Hitta din favorit till att ge till din partner och vän!
Bra för alla relationer
  • När du ska ha födelsedagsfest, bröllop eller annat jubileum finns kärleksfulla standupkomiker som bidrar med glädje!

Krama Mig tipsar
Tänkvärt på Twitter